Omkring det at samle varianter i perforerede frimærker, Perfins

Indledning / Et par ord om det at samle på varianter i perforerede frimærker

Nu vil mange samlere af perfins når de læser dette her, – måske nok sige, – måske endda hævde, – at det ingen steder hører hjemme, – at det endda simpelthen er for håbløst og useriøst, – at se efter varianter i perforerede frimærker (perfins) – hullerne har jo nok vil mange hævde – effektivt fjernet eventuelle varianter.

Til trods herfor, mener jeg (dette synspunkt er min helt personlige mening), at variant området er et område der bør tages med i perfin samleriet, som en sidegevinst, – ikke mindst i udstillings øje med!

Det kunne måske være medvirkende til (ønsketænkning), at højne bedømmelsen af det udstillede hos beskuerne, og ikke mindst hos dommerne, når disse afgiver deres pointbedømmelse på det udstillede.

Vi kommer nemlig ikke uden om, at det, at samle på perfins perforeret i frimærker, også i de perfin-perforerede frimærker, hvori der forefindes varianter hænger uløselig sammen med det postale område i filateliens verden.

Set ud fra denne betragtning mener undertegnede, at man som perfinsamler med rette fremadrettet kan kalde dette område for ”Det Perfin-filatelistiske-område”. Kort defineret som: ”Perfinfilateli”

Jan Krolak, 28. nov. 2018

 

***************************

 

Så langt, så godt, og herfra blænder redaktionen op for det der inspirerede til at skrive denne lille artikel om emnet varianter i frimærker, vel at mærke varianter i perfins, de perforerede frimærker, nemlig denne variant i Afa-nr. 57, 25 øre sepiabrun 1907, perforeret i perfinnummer S 61, perfinbilledet S.t. B. Statens statistiske Bureau. København, indsendt til redaktionen pr. mail af perfinsamler Per Skulason, men først et par ord herom: 

Per Skulason skriver heri indledningsvis: Jeg var heldig at spotte Perfinen i et lot bogtryks mærker og kunne se du ikke havde noteret den, og her mener Per Skulason naturligvis i kombinerede oversigt- og prisliste, der er at finde under menuen her på forsiden af hjemmesiden. Den er nu noteret under bogstav S.

 

***************************

 

Perfinnummer S 61, perfinbilledet S.t. B. Statens Statistiske Bureau. København, perforeret i Afa-variant nr. 57, 25 øre sepiabrun 1907

Herunder: Varianter i Afa-nr. 57, 25 øre sepiabrun 1907, perforeret i perfinnummer S 61, perfinbilledet S.t. B. Statens statistiske Bureau. København. Der er på nogle af mærkerne også en FP (farveplet) nede under Ø i ØRE i nederste margen, findes i position på mærke nummer 5 og 55 i frimærke arket. indsendt til redaktionen pr. mail af perfinsamler Per Skulason

Referencen: “7 pletten” er fremkommet pga. FP (farveplet) mellem 6 og 7 tremme i Øst. (Se her oppe i højre side på mærket).
Her skal det lige indflettes, at når Per Skulason her taler om Referencen “7 pletten” så er det kompasretningen der henvises til.

 

Der er på nogle af mærkerne også en FP (farveplet) nede under Ø i ØRE i nederste margen, position nummer 5 og 55 i frimærke arket.

 

*************************

 

Perfinbilledet L A / L 3 med variant i Afa Nr. 246 x i arket

Perfinnummer L 3, perfinbilledet LA Den Danske Landsmandsbank, Hypothek- Vekselbank A/S, Amagertorv Afd. København, perforeret i Afa-variant nr.246 x, 5 øre vinrød type II. 15. oktober 1938, (løve med klumpfod og afskåret fod på K, nr. 30 og 40 i arket i en del af oplaget) (sidste mærke yderst til højre på viste stribe)
Fra venstre mod højre: 1) Retvendt perfinbillede. Stilling 4. / (ny stilling)

 

***************************

 

Perfinbilledet BD / B 19, med variant i Afa- Nr.77. Nummer 25, i A-arket

Herunder: Perfinnummer B 19, perfinbillede BD. Brødrene Dahl. København, perforeret i Afa-Nr. 77by, 1 øre orange 21. april 1914. / 1913-14. Bølgelinje med variant, (brud på nederste ben i bogstav K i ”Postfrimærke” – en kombination af: NFO 52 og NFO 84, der optræder som nummer 25 i A-arket. Se varianterne: Tryk her og her:
Kilde: Stamp. Porsgaard-Larsen.
I øvrigt: Retvendt perfinbillede. Stilling 4.
Varianten spottet og indsendt til redaktionen af Erik Frederiksen. En stor tak til ham. Et fint eksemplar af variant

 

***************************

Perfinbilledet L.N. / L 40 med variant i Afa 125 x, nummer 48 i arket

Herunder: Perfinbilledet L.N. / L 40,Den Danske Landsmandsbank, Hypothek- Vekselbank A/S, Nørre Afd. København, perforeret i Afa-variant nr.125 x, 20 øre brun 16. september 1921, med hage på tværstregen i E i øre, nr. 48 i arket i en del af oplaget, Christian X type i ændrede farver. Retvendt perfinbillede. Stilling 1.  Mærket spottet og indkøbt hos Jørn Jensen, Odder Frimærkehandel. Virkelig et fornemt eksemplar.

 

 

**************************

 

Perfinbilledet  / S10, med variant i Afa 69, nummer 85, i A-arket

Herunder: Perfinnummer S 10, perfinbilledet  Robert Th. Schrøder? København, perforeret i Afa-variant nr. 69, 10 øre rød 1. oktober 1913. Christian X. Varianten er nr 85 i A-arket med kraftig farveplet under 10 (noget af cirklen mangler i højre side). Fra venstre mod højre: Retvendt perfinbillede. Stilling 2. Mærket / varianten spottet og indsendt til redaktionen af Erik Frederiksen. En stor tak til ham. Virkelig et fornemt eksemplar af varianten.

 

 

Hermed en opfordring til perfinsamlere og frimærkesamlere: Hvis i ligger inde med varianter i perforerede frimærker der ligger uden for de her ovenover viste varianter og har lyst til at få disse vist her på hjemmesiden skal i være meget velkomne til at sende eksemplarer i farver til undertegnede, naturligvis med kildeangivelse og navns nævnelse. Mail-adresse: hanne-jan@comxnet.dk.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Jan Krolak