Panteobligation / Perforerings-kuriositeter ”AFLYST” Type 2, fundet med ”Perfin” perforeret i stempelmærker

Så man har lov at være heldig en gang i mellem.

Af Palle Holm. Nuuk. Grønland

Som skrevet står: Ja, det er faktisk et godt fund, et rigtigt godt fund endda gjort af Palle Holm bosiddende i Nuuk, Grønland, storsamler af mangt og meget heriblandt dokumenter som Panteobligationer påsat stempelmærker, og heldig ja, det har man da lov til at være en gang imellem, og det har Palle Holm været som han beskriver det i en mail tilsendt undertegnede vedhæftet en fil med billeder af en panteobligation med 3. stk. stempelmærker påsat, alle er de perforeret med perfin.

Som Palle Holm beskriver det: Jeg sad en tirsdag aften og kiggede lidt på nogle dokumenter jeg ikke havde fået sat på plads i mine mapper.
Blandt dokumenterne skriver han var der nogle panteobligationer. Nogle af dem har også ”AFLYST” perforeret i sig.
Normalt kigger jeg ikke efter almindelige perfiner på denne slags dokumenter – da jeg aldrig har set perfiner på disse. Dette selv om jeg har 100-vis af disse dokumenter. Men alligevel var der noget der fik mig til af kontrollere det ene dokument.
Som du nok nu har gættet skriver han, – var der sandelig perfiner på det ene dokument. Det var faktisk en rigtig god perfin.
Der er 3 stempelmærker med perfin LB. Landmandsbanken i Thisted, perfinnummer L 7.2 i dit katalog. Det er i forvejen en sjælden perfin på stempelmærker. Så det blev faktisk et godt fund med 3 gode perfiner på dokument.

Så man har lov at være heldig en gang i mellem.

Se vedhæftede scan og billeder.
Ja, se godt på disse, det er et godt fund, et virkelig godt fund, en rigtig god perfin, og meget sjælden på stempelmærker, og så 3. stk. og på forskellige værdier.

Tillykke til dig Palle Holm med dette nye fund, Perfin i stempelmærker på Panteobligation.

Efterskrift
Nu skulle man jo tro, at dette nye fund af Perfinbilledet LB. Perfinnummer L 7.2 perforeret i stempelmærker påsat en Panteobligation hvori også Perforering: Type: 2, ”AFLYST” forefindes perforeret er hjemmehørende under kategorien:
Perforerings-kuriositeter ”AFLYST” på pantebreve, panteobligationer etc.

Men desværre nej, må være det rigtige at sige her i denne sammenhæng, at det gør dette nye fund ikke, og det har sin forklaring, idet på denne Panteobligation, er det den ovennævnte perfin, Perfinbilledet LB. Perfinnummer L 7.2 der har den fremtrædende rolle fremfor Perforering: Type 2, ”AFLYST” alene af den grund, at det er en ”Perfin” der er perforeret i de 3 påsatte stempelmærker.

Her skal det indflettes: At her må Perforering: Type 2, ”AFLYST” i dette tilfælde træde i baggrunden til en noget mere beskeden tilbagetrukken rolle fremfor Perfinen, – baseret på, at denne intet har med Perfiner såsom (perfins) initialer, Logo, tal perforeret i frimærker, julemærker, jernbanemærker, at gøre, blot fordi stempelmærket (stempelmærkerne) ved perforeringen af dokumentet med ”AFLYST” tilfældigt perforeredes med denne perforering.

Hvis Perforering: Type: 2, ”AFLYST” derimod forefindes alene perforeret eksempelvis i en Panteobligation, er det en helt anden sag, da er det denne der er hjemmehørende under kategorien: Perforerings-kuriositeter ”AFLYST” på pantebreve, panteobligationer etc. Het er det dokumentet / pantebrevet etc., det drejer sig om, det er dokumentet der bliver aflyst, og ikke stempelmærkerne som sådan, de sidder der.
At perforeringen ”AFLYST” eller en del af denne perforerer stempelmærkerne ved denne proces ”må tilskrives” som en uheldig stedplacering af perforatoren på Pantebrevet etc., ved gennemperforeringen der derved utilsigtet ”på må og få” tilfældigt rammer stempelmærkerne.
Men bortset fra dette, så har dette område som samlerobjekt, så absolut sin berettigelse, men en ægte perfin bliver Perforering: Type: 2, ”AFLYST” aldrig.

Det skal her oplyses, at der indenfor kategorien: Perforerings-kuriositeter ”AFLYST” på pantebreve, panteobligationer etc., også findes en Perforering. Type: 1, ”AFLYST”

Fra venstre mod højre:
Den Danske Landmandsbank. Thisted Afd. Alm. Stempelmærke 1.stk: Kroneværdi: 4. Kroner Udgivelsesår: 1917 – 37.
Katalog-henvisnings-nummer: 112 Ramme / Baggrundsfarve: Ultramarin. Kroneværdifarve: Sort. Baggrundsdesign: Lodret mønster bestående af prikker, Rhomber og prikker i parenteser. Stilling: 2.
Stempelmærket behørigt underskrevet med underskrift og dato den: 12 / 12 – 21.
Mærker tilhører Palle Holm. Nuuk. Grønland.
Den Danske Landmandsbank. Thisted Afd. Alm. Stempelmærke 2.stk: Kroneværdi: 5. Kroner Udgivelsesår: 1917 – 37.
Katalog-henvisnings-nummer: 113 Ramme / Baggrundsfarve: Ultramarin. Kroneværdifarve: Sort. Baggrundsdesign: Lodret mønster bestående af prikker, Rhomber og prikker i parenteser. Begge: Stilling: 4.
Begge stempelmærker behørigt underskrevet med underskrift og dato den: 12 / 12 – 21.
Mærker tilhører Palle Holm. Nuuk. Grønland.

 

Stempelmærkerne belyst bagfra. Meget fikst fundet på.

 

Panteobligation, også kaldet et Pantebrev. (Panteobligation, en. gieldsbrev, Obligation, hvorved tillige for den lånte sum en ejendom sættes i pant. / Ældre udtryk for et pantebrev. Kilde: Christian Molbech 1833)
Panteobligationen er her som det fremgår aflyst og udslettet med Perforering 2 ”AFLYST” i Thisted den 24. juni 1958. Perforering: Type 2. / Nålesættes størrelse: 2,2 cm Høj x 8,2 cm lang.

 

Bagsiden af Panteobligationen. Som det fremgår her er Panteobligationen aflyst og udslettet med Perforering: Type 2 ”AFLYST” Thisted den 13. dec.1921.
Læst i Retskreds Nr. 14, Thisted Købstad m.v. den 13. december 1921 og Indført i pantebog for Thisted Købstad Nr. 16/ 719. Rentebevilling meddeles.
Panteobligationen i ejerskab af Palle Holm. Nuuk. Grønland.