A.P. Møller – Mærsk

Før i tiden var alle perfinsamlere overbevist om, at virksomheden A.P. Møller som det oprindelig hed fra starten, i dag A.P. Møller – Mærsk, at det kun har haft to perforatorer til rådighed, de to typer med henholdsvis perfinbillederne APM: Perfinbilledet A 55: Type Fig. 2b: Brugsperiode: 02. 1919 og perfinbilledet A 55,1: Type Fig. 1a: Brugsperiode. (06. 1972 – 04. 1976.

Så langt, så godt, indtil jeg på en Thomas Højland Online frimærkeauktion i 2008, bød og vandt et lot med beskrivelsen: Perfin APM, type I og II. To stykker brevpapir med ”forsøgstryk” fotokopi af foto.

Med lottet vel modtaget fulgte granskningen af både ”forsøgstryk” og fotokopi af foto som var i farver, og det var især denne fotokopi af foto som fangede min interesse for det viste tre perforatorer stående på et bord (formentlig i post afdelingen).

Nærmere granskning af disse tre perforatorer sammen med granskningen af ”forsøgstrykkene” fra disse viste med al ønskelig tydelighed at A.P. Møller – Mærsk har haft endnu en perforator til rådighed, altså tre perforatorer i alt som man kan se på de to viste fotokopier af foto.

På det første af billederne ser man de tre perforatorer stående med siden til med den ældste perforator til perforering af 5 frimærker i forgrunden perfinbilledet A 55: Type Fig. 1a efterfulgt af perforatoren stående i midten af de tre til perforering af 8 frimærker perfinbilledet A 55,1: Type Fig. 1a liggende med 4 nålesæt oven over hinanden, og sluttelig perforatoren til perforering af 10 frimærker perfinbilledet A 55,2: Type Fig. 1a liggende med 5 nålesæt oven over hinanden. (De to sidstnævnte perforatorer pæne hvide, hvilket formentlig skyldes lyset ved fotograferingen).

 

 

 

 

 

 

 

 

A 55 A.P. Møller Aftryk fra 5 sæts perforator med initialerne APM

A.P. Møller, Perfinbilledet A 55
Aftryk fra 5 sæts perforator med initialerne APM

 

 

 

 

 

 

 

A.P. Møller ( sæts perforator med initialerne APM

A.P. Møller, Perfinbilledet A 55.1
Aftryk fra 8 sæts perforator med initialerne APM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.P. Møller 10 sæts perforator med initialerne APM

A.P. Møller, Perfinbilledet A 55.2
Aftryk fra 10 sæts perforator med initialerne APM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På billedet herunder ser man de tre perforatorer forfra. Ser man godt efter er perforatoren i forgrunden til perforering af 5 frimærker, den næste perforator i midten til 8 frimærker (man kan lige skimte de 4 forreste nålesæt af de i alt 8 nålesæt) og den perforator sidste til 10 frimærker (her kan man lige skimte de 5 forreste nålesæt af de i alt 10 nålesæt).