I 2006 modtog jeg et auktionskatalog fra Postiljonen til deres International Auktion der skulle afholdes på The Savoy Hotel, Malmø den 25. 2006.

 

Som altid når jeg modtager et katalog, gennemgår jeg det naturligvis i håb om at finde noget af interesse indenfor den niche jeg samler på, de perfine mærker.

Bladre, bladre, bladre og bladre, først igennem Danmark, så til Slesvig, dernæst til Færøerne, videre til Grønland og derfra til Finland. Ikke rigtig noget af interesse i de nævnte lande af det jeg samler på.

Nå, fortrøstningsfuld videre til næste land i kataloget, Island, hvor jeg stoppede brat, da jeg kom til side 76. For øverst på denne side så jeg til min store overraskelse det som hele den danske perfinverden i årevis havde været overbevist om ikke eksisterede: Et islandsk perforeret frimærke, Afa-nummer 229, 50 aur, tk. 14, suppleringsværdi u. vandmærke, årgang 1943, perforeret med perfinbilledet S.Á.Í. Det var en kæmpe stor overraskelse. En sensation faktisk.

Da jeg efterfølgende erfarede, at Frimærkehuset ”HERMES” lå inde med dette perforerede mærke, henvendte jeg mig hertil. Dels for at byde herpå, og dels for at forespørge indehaveren Kurt Jensen om det var muligt, at få en kopi af mærket. Med stor imødekommenhed gav han mig velvilligt dette, og som en fin gestus udover bagside i sort / hvid også billedsiden i farver.

Så med baggrund i denne fine gestus fra Kurt Jensen er det mig en stor glæde, at kunne dele denne glæde med andre perfinsamlere, som formentlig ikke kender dette perforerede islandske frimærkes eksistens, og her vise, hvordan det ser ud.

Og hvem har så brugt dette perfinbillede, S.Á.Í.?

Tja, det kan man så gisne om, men et meget kvalificeret gæt vil så absolut være Shell á Íslandi, som startede deres virksomhed i Island i 1928, hvor Skeljungur og dets forgænger HF Shell i Island har været Shell forhandlere i de sidste 80 år.

Kilder: Frimærkehuset v/Kurt Jensen, 2006, og Skeljungur.is